FAQ

Algemeen

Hoe kan ik mijn paard dikker krijgen zonder dat hij feller wordt?

Om je paard dikker te krijgen moet hij meer energie en eiwit gaan opnemen. Voordat je het rantsoen van een mager paard aanpast dien je er zeker van te zijn dat je paard geen last heeft van wormen en dat zijn gebit niets mankeert. Geef een mager paard een onbeperkte hoeveelheid goed hooi of kuilgras. Weidegang zal ook helpen om het paard sneller dikker te krijgen. Gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuilgras. Naast ruwvoer heeft een paard ook krachtvoer nodig. Je kunt dit bijvoorbeeld goed aanvullen het de Subli Merriebrok. Uiteraard kun je dit ondersteunen met de Subli Omega 369 mix. Omega 369 Mix is een specialiteit van Subli BV. Het is een zeer geconcentreerde energieaanvulling voor paarden en pony´s gebaseerd op zeer hoog gehalte aan plantaardige oliën (40.0%) waar paarden niet feller van worden.

Mijn paard is te dik. Hoe kan ik hem verantwoord laten afvallen?

Als je paard te dik is dien je aandachtig naar het rantsoen te kijken. Om hoefbevangenheid te voorkomen en de gewrichten niet te overbelasten is het belangrijk een paard in een goede conditie te houden. Een aangepast dieet voor een dik paard moet minder energie(zetmeel en suiker) bevatten, maar voldoende vezels en voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. De Subli Dieetmix is hier uitermate geschikt voor. Ook de Subli Mineralenbikkels kunnen een optie zijn. De Subli Mineralenbikkels is een volledige voeder welke met name is ontwikkeld voor paarden die geen of weinig arbeid moeten verrichten en beschikken over goed ruwvoer en/of weidegang. De gehaltes in voeders worden altijd aangegeven per 1kg. Echter zal je van de Subli Mineralenbikkels geen kilo voeren. Het voeradvies is namelijk 30 tot 100 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg hoeft dus max. 500 gram per dag gevoerd te krijgen naast goed ruwvoer en/of weidegang. Hierdoor voer je uiteindelijk maar 145 gram aan zetmeel/suiker.

Hoe belangrijk zijn eiwitten in paardenvoer?

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren vormen de basis van al het leven op aarde: zonder aminozuren is geen leven mogelijk. In die zin is eiwit ook voor het paard onmisbaar.

Prestatie/sportende/groeiende/drachtige/zogende paarden hebben extra eiwit nodig of te wel aminozuren. De huidige ruwvoeders zijn heel vaak armer aan eiwit en zeker aan de essentiële aminozuren dan zo’n 15 jaar geleden. Subli heeft hiervoor de Subli Atleet ontwikkeld. Dit is een eiwit/aminozuren supplement voor paarden. Je hoeft er maar weinig van bij te voeren, 0.3-0.5 kg per paard per dag naast het bestaande rantsoen. Dit om de extra benodigde aminozuren te verstrekken.

Wanneer moet ik het rantsoen van een dragende merrie aanpassen?

In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en kan de merrie normaal gesproken toe met een gewoon rantsoen. Hiermee  wordt een rantsoen van ruwvoer en krachtvoer bedoeld dat afgestemd is op de arbeidsintensiteit. Vanaf de negende maand van de dracht kan het gewone krachtvoer vervangen worden door een Subli Merriebrok. In de laatste maanden van de dracht worden mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan belangrijker.

Wat is het belang van een correcte Calsium/Fosfor verhouding?

Ca (Calcium) en P (Fosfor) zijn de belangrijkste botmineralen. Deze moeten met het rantsoen aangevoerd worden en ook nog eens in de juiste verhouding.

Een scheve Calcium/Fosfor-verhouding moet namelijk door het lichaam gecorrigeerd worden. Hierdoor kunnen op langere termijn vergroeiingen ontstaan aan gewrichten. Daarom is het belangrijk om zowel voldoende Ca en P te verstrekken aan uw paarden, als ook in een juiste verhouding tot elkaar. Voor een volwassen, uitgegroeid paard of pony moet de Ca/P-verhouding ongeveer 1,5/2:1 zijn; d.w.z. er moet ongeveer 1,5 tot 2 maal zoveel Calcium als Fosfor in het voer zitten. Voor een opgroeiend veulen moet deze verhouding lager liggen; ca. op 1,5 (d.w.z. anderhalf maal zoveel Calcium als Fosfor) Ook aan magnesium (Mg) moet gedacht worden. In alle Subli paardenvoeders is de Ca/P/Mg-verhouding zodanig gekozen dat het de natuurlijke stofwisseling van de dieren ondersteunt.

Wat kan ik voeren na een operatie of koliek?

Dit is sterk afhankelijk van de soort koliek of de soort operatie. Vraag daarom altijd uw dierenarts om advies na dergelijke ingrijpende voorvallen. Na een koliekaanval of operatie is het meest belangrijk om voorzichtig te beginnen met ruwvoer voeren en geen krachtvoer te geven zolang het paard nog niet levendig oogt, het ruwvoer goed eet en mest. De Subli Seniores Priores zou hierop een aanvulling kunnen zijn, omdat de Subli Seniores Priores een hoge ruwe celstof gehalte heeft en geweekt gevoerd dient te worden. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Wat is Tying-up?

Tying-up (of spierbevangenheid) is een verschijnsel waarbij een te grote ophoping van melkzuur in de spieren leidt tot een drastische daling in het prestatievermogen  en stijfheid van het paard. De wijze waarop en intensiteit waarmee spierbevangenheid ontstaat, is sterk afhankelijk van het paard zelf, de training, de omgevingsfactoren en het rantsoen. Sommige paarden zijn gevoeliger voor bevangenheid dan andere. Ook zijn er enkele rassen welke hiervoor gevoeliger zijn. Je moet dan denken aan de sobere rassen. Belangrijk is dat deze dieren in het algeheel minder zetmeel binnen krijgen. De Subli Dieetmix is hier uitermate geschikt voor. Eventueel aangevuld met de Subli Omega 369 Mix voor meer energie en toevoegingen van vitamine E, vitamine C en Selenium. Extra vitamine E en vitamine C bijvoeren is zinvol voor de afvoer van gevormd melkzuur om de spieren soepel te houden. Voor het benutten van vitamine E heeft een paard ook selenium nodig.

Wat kan ik het beste voeren om hoefbevangenheid te voorkomen?

De symptomen van hoefbevangenheid zijn wisselend van lichte kreupelheid tot ernstige stijfheid. Paarden gaan naar achteren leunen om zo min mogelijk gewicht op de voorhoeven te dragen. In de hoef laat de verbinding tussen hoefschoen en hoefbeen los. Ontstekingsfactoren of giftige stoffen kunnen de oorzaak zijn van dit proces. Paarden die veel krachtvoer of gras met teveel suikers/fructaan krijgen hebben verhoogde kans op een verstoorde bacterieflora in de dikke darm. Deze verstoring kan giftige stoffen veroorzaken waardoor hoefbevangenheid ontstaat.

Een rantsoen met veel langzaam afbreekbare vezels is zeer belangrijk. Geef dus veel ruwvoer en beperk het gebruik van krachtvoer. Krachtvoer bevat over het algemeen veel suiker en zetmeel die een herhaling kunnen geven van de verteringsproblemen. Echter kun je wel de Subli Dieetmix gebruiken. Dit krachtvoer heeft namelijk een zeer laag suiker/zetmeel gehalte. Een paard dat veel moet presteren zou extra energie kunnen krijgen door extra plantaardige olie te voeren. Hiervoor is de Subli Omega 369 Mix uitermate geschikt.

Mijn paard is oud, wat kan ik hem het beste voeren?

Oudere paarden hebben een aangepast rantsoen nodig om op conditie te blijven en de laatste jaren van hun leven zo fit en gezond mogelijk door te brengen. Het lichaam van een ouder paard verandert langzaam, waardoor extra aandacht voor de voeding steeds belangrijker wordt. De bespiering wordt minder, de stofwisseling wordt minder efficiënt en de functie van lever en nieren vermindert. Hierdoor wordt de opname van eiwit, fosfor en vezel uit de voeding minder. Om oude paarden nog zo lang mogelijk gezond te houden moet er rekening gehouden worden met vele aspecten.

Subli Seniores Priores is speciaal ontwikkeld voor paarden en pony´s die problemen hebben met de voeropname van gebruikelijke paardenvoeders als hooi, kuil, brok, granen, muesli´s etc. Deze problemen worden in de regel veroorzaakt door gebitsproblemen.

Paarden en pony´s moeten voor hun gezondheidstoestand en welbevinden dagelijks voldoende ruwvoeders eten. Het darmstelsel is erop afgestemd grote hoeveelheden plantaardig materiaal te verwerken met voldoende structuur (ruwe celstof). Als door omstandigheden (slecht gebit) dit niet opgenomen kan worden, heeft het paard / pony een groot probleem.

Subli Paardenvoeders is erin geslaagd een speciaal voer te ontwikkelen wat het ruwvoer én krachtvoer vervangt en dus een totaalvoer is. Dit product kan ieder paard en pony (ook met grote gebitsproblemen) gemakkelijk opnemen. Subli Seniores Priores dient altijd geweekt gevoerd te worden

Mijn paard heeft zomer-eczeem. Kan een aangepast rantsoen hier bij ondersteunen?

Voeding kan zomereczeem niet direct bestrijden. Met de juiste voeding kun je het probleem wellicht verminderen, of tenminste niet verergeren. Het is belangrijk om je paard niet te belasten met teveel krachtvoer, omdat het lichaam bij een allergische reactie al belast is. Kies een voerproduct met een laag suiker- en zetmeelgehalte. De Subli Dieetmix voldoet aan deze eisen.

Uit onderzoek blijkt dat een aanvulling van omega 3 vetzuren in het rantsoen een ontstekingsremmend effect kan hebben, waardoor de jeuk en allergie kan verminderen. De Subli Lijnzaadolie bevat veel omega 3 vetzuren

Wat is insulineresistentie?

Insuline heeft als belangrijkste functie het regelen van de bloedsuikergehalte. Tijdens en na het eten stijgt het bloedsuikergehalte in het lichaam van een paard. Insuline zorgt vervolgens voor een verlaging van het bloedsuiker. Paarden met insulineresistentie maken veel insuline aan om de suikers die ze uit het voer opnemen te verwerken. Een lange insulinestijging veroorzaakt dat de cellen ongevoelig raken voor insuline, waardoor het paard uiteindelijk niet meer in staat is om voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerwaarde weer op peil te brengen. Beperk daarom de hoeveelheid krachtvoer en geef indien mogelijk alleen een compleet vitaminen/mineralen supplement, de Subli Fok- en opfok Mix. Als je wel krachtvoer bijvoert, kies dan voor de Subli Dieetmix vanwege de lage suikergehalte en lage zetmeelgehalte.

Wat is glutenintolerantie?

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de oorzaak van sommige darmklachten (milde terugkerende koliek, gewichtsverlies en bijvoorbeeld vermindering van de prestaties) kan liggen bij een glutenallergie. Paarden met dunne darmproblemen kunnen daarom baat hebben bij glutenvrij voer.

Subli Sportmuesli Glutenvrij is zeer bijzonder samengesteld voor alle (top)presterende paarden. De veelzijdige, smakelijke sportmuesli bevat prebiotische vezels en energie uit olie, ruwe celstof, en uitsluitend glutenvrije granen.

Mijn paard is erg stijf. Kan ik hier iets aan doen d.m.v. het rantsoen?

Regelmatige spierstijfheid moet serieus genomen worden en verdient extra aandacht aan het rantsoen en training om dit te voorkomen.
Spierpijn kan ontstaan door spierkracht die snel beschikbaar moet komen. Hierbij wordt melkzuur geproduceerd. Melkzuur moet weer worden afgebroken en afgevoerd. Vitamine E en Vitamine C ondersteunen de afvoer van melkzuur en helpen daarmee de spieren soepel te houden. Daarom bevat Subli Omegamix 369 een extra hoge dosering Vitamine E en C.
Voor een optimaal resultaat moet het totale rantsoen goed uitgebalanceerd zijn, dat wil zeggen, aansluiten bij de behoefte afhankelijk van de omstandigheden. Voor (top)sportpaarden is o.a. een juiste verdeling van de energieleveranciers suiker, zetmeel, ruwe celstof en olie noodzakelijk. Subli Omegamix 369 is een zeer geconcentreerde energieaanvulling voor paarden en pony’s gebaseerd op een zeer hoog gehalte aan plantaardige oliën.

Voordelen van olie ten opzichte van zetmeel en suiker als energieleverancier:

 • Vertering van oliën in dunne darm is goed
 • Bevat veel energie, dus minder kg nodig
 • Spieren verbranden meer vetzuren voor de energievoorziening
 • Minder melkzuur in bloed bij zware arbeid
 • Spaart glycogeen
 • Minder stijfheid
Hoe kan ik mijn paard ondersteunen in de spieropbouw?

Paarden bestaan voor een groot deel uit eiwit (spieren). Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Hiervan zijn er meer dan 20 soorten, veel voorkomende en minder voorkomende. Een aantal daarvan (de essentiële) zijn altijd nodig om spieren te kunnen vormen. De overige kunnen elkaar deels vervangen (niet essentiële). Prestatie, sportende en groeiende paarden hebben extra eiwit nodig of te wel aminozuren. De huidige ruwvoeders zijn heel vaak armer aan eiwit en zeker aan de essentiële aminozuren dan zo’n 15 jaar geleden.

Subli heeft hiervoor de Subli Atleet ontwikkeld. Dit is een eiwit / aminozuren supplement voor paarden. Hierbij is gestreefd naar een optimale verdeling van de essentiële aminozuren door een keuze uit grondstoffen met een speciale aminozurensamenstelling. U hoeft er maar weinig van bij te voeren, 0.3-0.5 kg per paard per dag. Dit om de extra benodigde aminozuren te verstrekken. Daarnaast is Subli Atleet verrijkt met een complete vitaminen, mineralen en sporenelementenmix. En extra vitamine E / Selenium om de spieren extra te ondersteunen

Mijn paard eet zand/mest. Wat is hier aan te doen?

Soms eten paarden zand of mest, omdat ze een mineralentekort hebben. Dit kan tijdens een periode van lagere weerstand zijn. We zien dit o.a. in het najaar en winter. Een deel van de paarden in Nederland heeft voldoende aan ruim en goed ruwvoer. Zeker voor wat betreft energie en eiwit. Het eerste wat deze paarden tekort komen, en dat zie je pas later, zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Biedt uw paard/pony een Subli Mineralen Likemmer aan en voorkom dat hij/zij om deze reden zand of mest binnen krijgt.

Mijn paard heeft een doffe vacht/verhaard slecht?

Zit je paard of pony niet zo mooi in zijn vacht? Is hij dof en glanst hij niet zoals je graag zou willen? Diverse ingrediënten van het voer kunnen hier invloed op hebben.

Het bijvoeren van plantaardige oliën ondersteunt een gezonde en glanzende vacht. Je kunt hierbij denken aan de Subli Lijnzaadolie en de Subli Omega 369 Mix. Voorkom een eventueel tekort aan vitaminen en mineralen. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen kunnen de reden zijn van een slechte glans. Er zijn diverse vitaminen en mineralen die een rol spelen bij de conditie van de huid en het haar. Biotine is zeer belangrijk voor een glanzende vacht. Om dit op te lossen kun je de Subli Biotine Mix of de Subli Fok- en Opfok Mix gebruiken.

Mijn paard is erg nerveus. Wat kan ik hem voeren?

Olie voeren is zeer geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor een zetmeelrijk (krachtvoerrijk) rantsoen en hierdoor bijvoorbeeld snel last hebben van spierstijfheid, spierbevangenheid of koliek.

Hete en nerveuze paarden kunnen ook baat hebben bij een vetrijk rantsoen, omdat paarden over het algemeen ‘minder heet’ worden van een vetrijk rantsoen dan van een zetmeelrijk rantsoen. Voor deze paarden zal een deel van de energie uit zetmeel vervangen moeten worden door olie, om het gewenste resultaat te bereiken.

Een vetrijk rantsoen is ook zeer geschikt voor paarden die langdurige prestaties moeten leveren, zoals endurance- en dressuurpaarden. De energie uit olie komt langzaam vrij, waardoor deze voornamelijk geschikt is voor duurprestaties. Een bijkomend voordeel van olie is dat paarden meer uitstraling krijgen en een mooie glanzende vacht krijgen. Vet is daarom voor dressuurruiters dubbel aantrekkelijk: mooi glanzend paard en genoeg energie om de proef netjes uit te lopen zonder heetheid of verlies van pit. Dit is uiteraard niet alleen voor dressuurruiters een gewenste situatie.
Subli Omega 369 Mix is een zeer geconcentreerde energieaanvulling voor paarden en pony’s gebaseerd op een zeer hoog gehalte aan plantaardige oliën.

Voordelen van olie ten opzichte van zetmeel en suiker als energieleverancier:

 • Vertering van oliën in dunne darm is goed
 • Bevat veel energie, dus minder kg nodig
 • Spieren verbranden meer vetzuren voor de energievoorziening
 • Minder melkzuur in bloed bij zware arbeid
 • Spaart glycogeen
 • Minder stijfheid
Mijn paard valt onder de sobere rassen. Wat kan ik hem het beste voeren?

Sobere rassen zijn gevoeliger voor suikers en zetmeel dan warmbloedrassen en ontwikkelen daardoor sneller overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Warmbloedrassen kunnen vaak wat meer hebben, al zijn er natuurlijk tal van uitzonderingen.

Sobere rassen en andere gevoelige paarden zijn gebaat bij een rantsoen dat laag is in suikers en zetmeel en hebben vaak geen krachtvoer nodig voor wat betreft de energie. Wel dienen ze ondersteunt te worden in vitamines, mineralen en sporenelementen.

Subli Dieetmix is samengesteld zonder granen en graanbijproducten en er is ook geen melasse toegevoegd. Hierdoor is het suiker- en zetmeelgehalte extreem laag. Daarentegen is het ruwvezelgehalte zeer hoog, evenals het vitaminen-, mineralen-, en sporenelementengehalte.

Mijn paard heeft een granenallergie. Wat kan ik hem gaan voeren?

Subli Dieetmix is samengesteld zonder granen en graanbijproducten en er is ook geen melasse toegevoegd. Hierdoor is het suiker- en zetmeelgehalte extreem laag. Daarentegen is het ruwvezelgehalte zeer hoog, evenals het vitaminen-, mineralen-, en sporenelementengehalte.

Als je meer prestaties verwacht, dan kun je dit rantsoen aanvullen met 50-100 gram Subli Omega 369 Mix per 100 kg lichaamsgewicht.

Hoe kan ik Subli bestellen/kopen?

Subli is verkrijgbaar bij alle Welkoop- en Boerenbondwinkels en een groot aantal wederverkopers. Grotere patijen zakgoed vanaf 300 kg kunnen bij u aan huis of bedrijf bezorgd worden. Vanaf 2 ton is Subli ook in bulk verkrijgbaar. Bestellen kan telefonisch 0317-499 595) of maak gebruik van het 'Mijn Voermeesters webportaal'.

Mijn Voermeesters

Hoe maak ik een account aan in Mijn Voermeesters?

Klik op de button 'Mijn Voermeesters' op onze homepage. Je kunt daarna kiezen om alleen aan te melden voor een account of tevens ook een bestelling plaatsen. In beide gevallen zullen de contactgegevens eerst gecontroleerd worden alvorens wij de inloggegevens per mail zullen versturen. Je kunt ook telefonisch aanmelden via 0317-499 595.

Aanmelden in de mobiele omgeving is helaas niet mogelijk. Je kunt wel eenvoudig overschakelen van de mobiele versie naar de desktop versie door te klikken op 'Desktopweergave'. Zodra je een inlogcode hebt ontvangen, kun je ook direct inloggen in de mobiele versie.

Wanneer ontvang ik mijn bestelling?

Zodra je bestelling aan ons is doorgegeven zetten we deze zo snel mogelijk voor je klaar. Bulk bestellingen ontvangen we graag minimaal drie dagen voor de gewenste leverdatum. Zakgoedbestellingen welke voor 13.00 uur ontvangen zijn, worden op een van de twee volgende werkdagen geleverd. Hoewel we ernaar streven om binnen de gestelde termijn te leveren, kan vertraging ontstaan door onverwachte situaties. Als de bestelling niet op de verwezen uiterlijke datum geleverd is, neem dan contact met ons op via 0317-499 595.

Ik heb niet alle artikelen of een verkeerd product ontvangen.

Wij vinden het vervelend dat de order niet volledig/correct geleverd is en willen dit uiteraard graag voor je oplossen. Neem binnen 7 dagen na bezorging telefonisch contact met ons op tel: 0317-499 595 of per mail via info@voermeesters.nl. Onze klantenservice zal contact met je opnemen om het ontbrekende of het juiste product alsnog op te sturen. Bij een verkeerde levering wordt deze in overleg opgehaald.

Wat zijn de verzendkosten?

Bulk bestellingen vanaf 2 ton hebben geen extra toeslagen en/of verzendkosten. Sterker nog vanaf 3 ton geeft Subli een korting op de bulkprijs. Bulk bestellingen onder de 2 ton hebben een toeslag van € 1,00/100 kg.
Zakgoedbestellingen vanaf 300 kg hebben ook geen extra toeslagen en/of verzendkosten. Ook hier geldt een extra korting bij grotere afnames. Vanaf 500 kg geeft Subli extra kortingen op de zakgoedprijs. Bestellingen van zakgoed tussen de 100-299 kg hebben een ordertoeslag van € 15,00 per order.

Hoe weet ik of mijn bestelling goed is doorgekomen?

Zodra de bestelling bij ons binnen is, ontvang je een orderbevestiging per email. Mocht je deze niet ontvangen, neem dan contact met ons op: telefoon 0317-499 595; of per mail via info@voermeesters.nl.

Wat kosten de producten van Subli?

Omdat we rechtstreeks zullen leveren, zijn de prijzen zeer scherp t.o.v. andere leveranciers. Daarnaast is er een kortingsstaffel gebaseerd op de afname hoeveelheid. Wil je advies en/of exact weten wat jouw gewenste producten kosten, neem dan contact op met een van onze specialisten van Voermeesters.

Product gerelateerd

Hoe voer ik de Subli Seniores Priores?

De Subli Seniores Priores moet geweekt gevoerd worden. Indien het paard niets anders meer kan eten, dien je 1kg Subli Seniores Priores per 100kg gewenst lichaamsgewicht te voeren. Per 1kg Subli Seniores Priores moet ong. 3 liter water toegevoegd worden. Dit gedurende 4 uur laten weken. Je voert dit product verdeeld in minimaal 4 porties per dag.

Hoeveel moet ik van de Subli Omega 369 Mix voeren?

Voer altijd voldoende ruwvoer, minimaal 1 kg droge stof per 100 kg lichaamsgewicht met een hoeveelheid krachtvoer passend bij de gevraagde arbeid en kwaliteit van het ruwvoer. Dit wordt dan ondersteund met 50 tot 150 gram Subli Omega 369 Mix per 100 kg lichaamsgewicht. Introduceer de Subli Omega 369 Mix geleidelijk, zodat het paard er aan kan wennen. Uw Subli dealer heeft een speciale maatbeker voor de Subli Omega 369 Mix.

Wanneer moet ik starten met het voeren van de Subli Merriebrok?

In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en kan de merrie normaal gesproken toe met een gewoon rantsoen. Hiermee wordt een rantsoen van ruwvoer en krachtvoer bedoeld dat afgestemd is op de arbeidsintensiteit. Vanaf de negende maand van de dracht kan het gewone krachtvoer vervangen worden door een Subli Merriebrok. In de laatste maanden van de dracht worden mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan belangrijker.

Wanneer mag ik mijn veulen de Subli Veulenbrok bijvoeren?

Subli Veulenbrok is speciaal samengesteld voor jonge veulens tot ± 1 jaar oud. Subli Veulenbrok is verrijkt met zuivelproducten en ontsloten granen en is daarom geschikt om vanaf de eerste week te voeren. Meestal is dit niet nodig, daar de merrie voldoende melk produceert voor het veulen en het veulen vaak al snel uit moeders bak mee eet.

Daar waar dat niet kan of wanneer de merrie te weinig melk geeft is het raadzaam het veulen uit een speciaal veulenbakje bij te voeren. Moedermelk is arm aan onder andere ijzer en koper. Deze nutriënten zijn wel van groot belang voor een goede probleemloze opfok, vandaar dat tijdig bijvoeren geadviseerd wordt.

Rond het spenen is het raadzaam dat het veulen 2 à 3 kg per dag opeet om de zogenaamde speendip te voorkomen. Na het spenen wordt naast de Subli Veulenbrok goed voedzaam ruwvoer geadviseerd (gras, kuil, hooi).Wanneer het veulen 10 à 12 maanden oud is, kan overgeschakeld worden op de Subli Merriebrok.

Waarom is de Subli Sportmuesli glutenvrij?

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de oorzaak van sommige darmklachten (milde terugkerende koliek, gewichtsverlies en bijvoorbeeld vermindering van de prestaties) kan liggen bij een glutenallergie. Paarden met dunne darmproblemen kunnen daarom baat hebben bij glutenvrij voer.
Subli Sportmuesli Glutenvrij is zeer bijzonder samengesteld voor alle (top)presterende paarden. De veelzijdige, smakelijke sportmuesli bevat prebiotische vezels en energie uit olie, ruwe celstof, en uitsluitend glutenvrije granen.

Waarom zou ik de Subli Luzerne kunnen bijvoeren?

De voordelen zijn:

 • Het krachtvoer wordt minder gulzig gegeten
 • Er wordt beter gekauwd en meer speeksel gevormd
 • Een smakelijk en gevarieerd rantsoen
 • Goede calciumbron
 • Extra vitaminen
 • Positieve structuurwerking

Allemaal aspecten die de gezondheid en het welzijn van uw paard bevorderen.
Vervang een deel van het ruwvoer, bijvoorbeeld 2 kg ruwvoer door 2 kg luzerne. Deze hoeveelheid luzerne voert u in 2 porties per dag, tegelijk met het krachtvoer.

Waar is de Subli Atleet voor?

Paarden bestaan voor een groot deel uit eiwit (spieren). Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Hiervan zijn er meer dan 20 soorten, veel voorkomende en minder voorkomende. Een aantal daarvan (de essentiële) zijn altijd nodig om spieren te kunnen vormen. De overige kunnen elkaar deels vervangen (niet essentiële). Prestatie, sportende en groeiende paarden hebben extra eiwit nodig of te wel aminozuren. De huidige ruwvoeders zijn heel vaak armer aan eiwit en zeker aan de essentiële aminozuren dan zo’n 15 jaar geleden.
Subli heeft hiervoor de Subli Atleet ontwikkeld. Dit is een eiwit / aminozuren supplement voor paarden. Hierbij is gestreefd naar een optimale verdeling van de essentiële aminozuren door een keuze uit grondstoffen met een speciale aminozurensamenstelling. U hoeft er maar weinig van bij te voeren, 0.3-0.5 kg per paard per dag. Dit om de extra benodigde aminozuren te verstrekken. Daarnaast is Subli Atleet verrijkt met een complete vitaminen, mineralen en sporenelementenmix. En extra vitamine E / Selenium om de spieren extra te ondersteunen.