Zomereczeem bij paarden

13 juni 2023

Zomereczeem, ook wel staart- en manen eczeem (SME) genoemd, is een vervelende aandoening die veel paarden treft in de warme maanden. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van de Culicoïdes Robertii mug, ook wel bekend als de knut. Dit zijn kleine mugjes die vooral in de schemering actief zijn. De paarden krijgen jeuk en gaan schuren, wat kan leiden tot kale plekken, wondjes en infecties.

In dit artikel delen we een aantal praktische tips en leggen we uit hoe je met de juiste voeding het immuunsysteem van je paard kan ondersteunen, waardoor je paard of pony minder gevoelig is voor de knutten beten.

De weerstand van je paard verhogen met de juiste voeding

Omega 3 vetzuren, biotine en zink zijn belangrijke stoffen die de huid en vacht van je paard gezond en sterk houden. Zo kun je de weerstand van je paard tegen de knutten verhogen en de ontstekingsreactie verminderen. In ons assortiment hebben we een aantal passende producten die je hiervoor kunt inzetten:

  • Subli Biotine Mix is een poedervormig voedingssupplement om de gezondheid van hoeven, vacht en huid te ondersteunen.
  • Subli Omega 369 Mix is een meelvormig energiesupplement met een zeer hoog gehalte aan plantaardige oliën. Het bevat veel omega 3 vetzuren, wat een ontstekingsremmend effect kan hebben, waardoor de jeuk en allergie kan verminderen.
  • Het is belangrijk om je paard niet te belasten met te veel krachtvoer, omdat het lichaam bij een allergische reactie al belast is. Kies een voerproduct met een laag suiker- en zetmeelgehalte. De Subli DieetMix is een muesli zonder granen, graanbijproducten en melasse. Hierdoor zijn het suiker- en zetmeelgehalte extreem laag.

Praktische tips om jeuk te verminderen

Naast het onder de loep nemen van het rantsoen van je paard of pony, zijn er ook nog verschillende maatregelen die je kunt nemen om jeuk zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Bescherm je paard of pony tegen knutten met een eczeemdeken.
  • Smeer je paard of pony in met insectwerende middelen. Zorg er wel voor dat je dit regelmatig herhaalt, want het kan snel verdampen of afspoelen.
  • Knutten zijn het meest actief rond de schemering. Probeer dus om je paard of pony rond zonsopgang en zonsondergang binnen te houden.
  • Zet je paard of pony in een wei waar het veel waait. In de wind kunnen knutten minder goed vliegen. Het is ook raadzaam om ervoor te zorgen dat er geen stilstaand water in de buurt is.

Wil je meer weten over welk paardenvoer geschikt is voor jouw paard of pony met zomereczeem? Vraag een voeradvies op maat aan op onze website of stel je vragen direct aan onze klantenservice via info@subli.nl. We helpen jou en je paard graag om de zomermaanden comfortabel door te komen.

TERUG NAAR HET OVERZICHT