info@subli.nl 0317 - 499595 Webshop Mijn Voermeesters

De juiste voeding voor je sportpaard

25 juli 2023

Subli Sport

Het wedstrijdseizoen is weer in volle gang. Elke week zijn er talloze paardensportwedstrijden door heel Nederland. Ook onze eigen Subli Competitie zit alweer op de helft: vier van de acht selectiewedstrijden zitten er alweer op. Of je nu samen met je paard dressuur rijdt, springwedstrijden, eventing, edurance of een andere discipline: de voeding van sportpaarden heeft een directe invloed op hun prestaties, uithoudingsvermogen en algehele gezondheid. En daar helpen we je graag bij. In deze blog delen we tips over het juiste voermanagement van sportpaarden en vertellen we meer over onze sportproducten.  

Ruwvoer als basis van het rantsoen voor je sportpaard

Goed ruwvoer is de basis van het rantsoen van elk paard, dat geldt ook voor sportpaarden. Het speelt een essentiële rol bij het handhaven van een gezonde spijsvertering en het bevorderen van de algehele gezondheid. Omdat de kwaliteit van ruwvoer enorm wisselend is, is het verstandig om een ruwvoeranalyse uit te laten voeren. Bij Subli hebben we een gezonde aanvulling op ruwvoer: Subli luzerne. Zongedroogde Franse luzerne is energierijker en eiwitarmer dan andere luzerne en daarom extra geschikt voor paarden. Een bijkomend voordeel is dat deze luzerne geen melasse en dus minder suiker en kali bevat.

Eiwitten voor spieropbouw

Eiwitten zijn cruciaal voor de opbouw en het herstel van spieren. Een eiwittekort heeft nare gevolgen, zoals problemen met de spier-opbouw en onderhoud hiervan en een minder goed immuunsysteem. Dit kun je ook terugzien in de vacht die dof wordt, slechte hoeven of minder goed verharen. 

Sportpaarden hebben voldoende eiwitten nodig om te kunnen presteren en om blessures te voorkomen. Eiwit in het rantsoen van je sportpaard zorgt, in combinatie met een zorgvuldig trainingsprogramma, voor spieropbouw. En daarmee neemt ook de conditie van je paard toe

Hoe zit het met suiker en zetmeel?

Suiker en zetmeel: het is een hot topic rondom paardenvoer, op fora van paardenliefhebbers worden de meest uiteenlopende uitspraken gedaan. Maar vergeet niet: suiker en zetmeel is niet alleen maar slecht. Een paard heeft namelijk wel suiker nodig als energiebron voor de hersenen, organen en spieren. Maar te veel suiker en zetmeel is schadelijk. Het is dus erg belangrijk om de juiste balans te vinden in het rantsoen dat past bij jouw paard en het trainingsschema.

Duursport? Dan zijn vetten een belangrijk onderdeel in het rantsoen

Naast koolhydraten zijn vetten een belangrijke energiebron voor sportpaarden, vooral voor duursporten zoals eventing en endurance. Er wordt dan voor langere tijd heel veel energie gevraagd van je paard. Om dit vol te houden, heeft je paard de juiste voeding nodig. Het is belangrijk om je paard langzaam te laten wennen aan een vetrijk rantsoen.

Herstellen en hydrateren

Na een intensieve wedstrijd of training is het essentieel om paarden goed te laten herstellen en te hydrateren. Laat je paard rustig uitstappen, zodat de hartslag en ademhaling van je paard geleidelijk terugkeert naar de normale waarden. Geef je paard wat ruwvoer en versterk schoon, vers water om uitdroging te voorkomen. Het verstrekken van elektrolyten helpt bij het aanvullen van verloren mineralen.

Subli heeft in huis wat je sportpaard nodig heeft

Je sportpaard optimaal verzorgen, we helpen je er graag bij. Bij Subli vind je exact wat je sportpaard nodig heeft voor een gezond en energiek leven.  

Sportbrokken

  • Subli Sportbrok+:  Subli Sportbrok+ is een luxe brok met veel granen en rijke grondstoffen, voorzien van een hoge dosering vitaminen, mineralen en sporenelementen.  
  • Subli Prestatiebrok: Subli Prestatiebrok is een exclusieve granenmix in brokvorm, aangevuld met aminozuren en een hoge dosering vitaminen, mineralen en sporenelementen. Ook bevat deze brok extra vitamine C, wat voor sportpaarden in stresssituaties extra waarde heeft.

Granen

  • Subli Granenmix+: Subli Granenmix+ voer je wanneer extra arbeid gevraagd wordt. Subli Granenmix+ is een mix van zes soorten graan (zwarte haver, blanke haver, gerst, tarwe, mais en milo) aangevuld met een vitaminen-, mineralen en sporenelementenkorrel. 
  • Subli geplette haver: Subli geplette haver is zeer geschikt voor paarden die snel extra energie nodig hebben, omdat zij een grote inspanning tijdens trainingen en/of wedstrijden moeten leveren. Kan jouw paard haver niet goed verteren? Kies dan voor Subli gepunte haver. Bij gepunte haver zijn de haverkorrels ontdaan van de huls/schil, waardoor het makkelijker te verteren is. 

Muesli’s voor sportpaarden 

  • Subli Sportmuesli: Subli Sportmuesli is speciaal samengesteld voor paarden die topprestaties leveren. De veelzijdige, smakelijke sportmuesli bevat prebiotische vezels en energie uit olie, ruwe celstof en uitsluitend glutenvrije granen. 
  • Subli Zonder: Subli Zonder is een energierijke sportmengeling die bestaat uit een mix van pure natuurproducten zonder haver en melasse. Het hoge energiegehalte en de ontsloten granen maken dit paardenvoer zeer geschikt voor sportpaarden, zonder ze zenuwachtig te maken. Voor topsportpaarden adviseren we om het rantsoen aan te vullen met de Subli Omega 369 Mix.

Supplementen

  • Subli Atleet: Subli Atleet is een uitgebalanceerd eiwit- en aminozurensupplement voor het ondersteunen van een goede spieropbouw. Het bevat onder andere lysine, histidine, methionine, cystine, threonine, tryptophaan en carnitine. Subli Atleet is bedoeld voor paarden en pony’s die behoefte hebben aan extra eiwit en aminozuren, zoals sportpaarden die moeten presteren.  
  • Subli Omega 369 Mix: Subli Omega 369 Mix is een zeer geconcentreerd energiesupplement met een zeer hoog gehalte aan plantaardige oliën. Het biedt paarden zware prestaties moeten neerzetten extra energie. Iedere discipline kent een eigen toepassing voor Subli Omega 369 Mix. Voor een optimaal resultaat van dit supplement kun je contact opnemen met onze Subli-specialisten.

Samen zorgen dat je sportpaard het beste krijgt. Daar helpen we je graag bij. Vraag een vrijblijvend voeradvies aan op maat aan of neem direct contact op met onze specialisten via info@subli.nl of 0317-499595.

TERUG NAAR HET OVERZICHT