info@subli.nl 0317 - 499595 Webshop Mijn Voermeesters

Paard te dik? Laat het gezond afvallen met Subli Dieetmix

15 november 2022

Paarden en pony’s verzamelen makkelijk meer vet op de ribben dan goed voor hen is. Zeker sobere rassen zoals Fjorden, Haflingers, Tinkers, Friezen, Shetlanders en IJslanders kunnen met vrij weinig voer prima functioneren. De stofwisseling van sobere rassen werkt van oudsher heel erg efficiënt en gaat zuinig met voedingsstoffen om.

Overgewicht bij paarden en pony’s: hoe ontstaat het en wat doe je eraan?

Je denkt misschien dat overgewicht bij paarden vooral ontstaat in de zomermaanden. Maar vergis je niet. Ook in de winter worden of blijven tegenwoordig veel paarden en pony’s dik en dit geldt voor alle rassen.

Geef jij ook wel eens even een schepje krachtvoer extra als beloning na het rijden? Vaak gaat het onbewust, maar een deel van de paarden en pony’s krijgt ongemerkt veel meer krachtvoer binnen dan nodig is. Voeg daarbij energierijk ruwvoer en soms wat weinig beweging. Doe er nog de hapjes stro van het stalstrooisel bij en het resultaat is helder: je paard wordt te dik.

Gevaren van obesitas en overgewicht

Een ‘goedgevuld’ paard ziet er in de ogen van veel mensen sterk en gezond uit. Toch schuilen er veel meer gezondheidsrisico’s in overgewicht dan je misschien denkt. Te dikke paarden en pony’s hebben een aanzienlijk grotere kans op het ontstaan van:

 1. Hoefbevangenheid: hier ontstaat er een heftige ontstekingsreactie in de hoeven van je paard. De ontsteking leidt tot veel pijn en in ernstige gevallen zelfs tot een kanteling van het hoefbeen in de hoef. De kans is groot dat je paard nooit meer zonder hevige pijn kan staan of lopen. Inslapen is hier veelal nog de enige uitweg.
 2. Equine Metabolic Syndroom (EMS): dit is een verstoring van de stofwisseling die je terugziet in allerlei symptomen zoals energieverlies, snel oververhit raken, verminderde vruchtbaarheid, vettumoren in de buik, koliek, suikerziekte, harde vetophopingen en hoefbevangenheid.
 3. Insulineresistentie: dit is een beginnende vorm van suikerziekte die de stofwisseling van je paard ernstig aantast. Je paard neemt suikers uit het bloed steeds moeilijker op, wat op korte termijn ernstig energieverlies betekent. Maar op de iets langere termijn ontstaat als gevolg van insulineresistentie bij paarden vaak wederom hoefbevangenheid.
 4. Gewrichtsproblemen: problemen in de gewrichten ontstaan door plaatselijke overbelasting als gevolg van de vele extra kilo’s lichaamsgewicht. In veel gevallen zie je de problemen terugkomen als de aandoening artrose. Dit is een overmatige slijtage van het gewrichtskraakbeen. Wat kan samengaan met botwoekeringen, pijn, stijfheid en gewrichtsontstekingen.

Hoe laat ik mijn paard afvallen?

Wil je de nare gevolgen van overgewicht bij je paard en pony voorkomen? Bekijk dan samen met je dierenarts of een gespecialiseerde voedingsdeskundige de situatie van je dier. Stel samen met hen een behandelplan op en laat zo je paard of pony op een verantwoorde manier afvallen. De basis van een dergelijk plan bestaat over het algemeen allereerst uit aanpassingen in de voeding. Daarnaast dragen wat veranderingen in het algehele management van je paarden bij aan het gezond afvallen van paarden.

1. Voeding aanpassen

Gezond afvallen gaat langzaam bij paarden. Houd er rekening mee dat maximaal 1% gewichtsafname per week van het gewenste lichaamsgewicht al een prima resultaat is. En dat een goed doordacht voedingsrantsoen voorkomt dat er tijdens het afvallen een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaat.

Begin altijd met het (laten) checken van de energiewaarde van je ruwvoer, het hoofdbestanddeel van elk paardenmenu. Rijk hooi bevat veel energie en maakt sobere rassen snel dik. Daartegenover staat dat het voor het welzijn en de gezondheid van alle paardenrassen het beste is dat ze minimaal 3 à 4 porties ruwvoer per etmaal krijgen. Kies voor dikke paarden en sobere rassen een type ruwvoer dat een relatief lage voedingswaarde heeft. Grofstengelig hooi dat laat in het jaar gemaaid is voldoet hier over het algemeen het beste aan.

Ook het gras in de wei is zeker in het voorjaar en vroeg in de zomer regelmatig een te rijke bron van energie. Zet dikke paarden en sobere rassen daarom het liefst in een bijna kale wei. Ook kun je kiezen voor het afzetten van stukken wei, waarbij je elke dag je dieren een klein stukje wei erbij geeft. Een andere optie is om weidegang helemaal achterwege te laten. De energieopname moet beperkt worden en aangezien je niet kunt controleren hoeveel de grasopname is moet de energie-inname beperkt worden.

2. Stal- en weidemanagement onder de loep

Je voermanagement aanpassen is één ding, maar voor het echt gezond laten afvallen van een dik paard is meer nodig. Denk ook aan zaken zoals:

 • Dagelijkse extra beweging: denk aan het in kuddeverband laten loslopen, rijden, grondwerk, longeren, wandelen of joggen en wat extra tijd in een stapmolen. Of organiseer elke week een lange buitenrit met een paar stalgenoten. Houd hierbij wel altijd rekening met de conditie van je paard.
 • Passende bodembedekking in de stal: vermijd stro als bodembedekking. Van stro krijgt je paard bijna geen extra energie binnen. Hierdoor kan het meer stro gaan eten en verstoppingskoliek krijgen. Gebruik daarom een ander strooisel zoals bijvoorbeeld zaagsel of vlas.
 • Voorkom verveling: in de natuur brengen paarden bijna driekwart van hun tijd door met grazen. Een paard op stal of in een kale weide heeft in vergelijking daarmee vrij weinig te doen en verveling en het ontstaan van stalondeugden liggen op de loer. Zorg ervoor dat je paard of pony elke dag minimaal een paar uur iets te doen heeft in de vorm van beweging, aandacht en het fysiek samenzijn met soortgenoten.
 • Daarnaast is het advies om onbeperkt ruwvoer te verstrekken. Is dit niet mogelijk? Zorg dan dat je paard of pony iedere 4 uur ruwvoer kan opnemen. Ook het vaker verstrekken van voer in kleinere porties, het geven van ruwvoer in speciale slowfeeders, fijnmazige hooinetten of in speciaal voerspeelgoed houdt je paard langer bezig.

De kracht van Subli Dieetmix

Voor deskundig advies over voedingswaardes van de dieetvoeding voor paarden ben je bij Subli aan het juiste adres. Jarenlange paardenervaring en het luisteren naar jouw eigen praktijkverhaal levert je via Subli een schat aan informatie op. Gebruik dit goed en voeg het samen met je dierenarts toe aan het behandelplan voor een dik paard.

De Subli Dieetmix is bijvoorbeeld een speciaal voor sobere rassen en paarden met obesitas samengesteld krachtvoer. Het speciale aan dit voer is:

 • Geen granen en graanbijproducten
 • Volledige dagelijkse hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen
 • Zeer laag suiker-, zetmeel- en energiegehalte
 • Voorkomt spierafbraak in combinatie met arbeid
 • Hoog ruwvezelgehalte

Door het geven van Subli Dieetmix zorg  je ervoor dat je paard weinig dikmakende energie uit het krachtvoer haalt. Dit komt doordat het geen granen, graanbijproducten en melasse bevat. Wel is het voer rijk aan vezels en bevat het alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen voor dagelijkse lichte arbeid.

Subli Dieetmix

Voeradvies van Subli

Het bedenken van een goed en haalbaar behandelplan voor een dik paard is soms best lastig. Dat weten de ervaringsdeskundigen van Subli als geen ander. Daarom staan zij je graag bij met advies en tips voor in de dagelijkse praktijk. Geef aan waar je mee zit of waar je dagelijks tegenaan loopt bij het stal- of voermanagement. Zelfs op het gebied van mest kunnen we je adviseren. Onze deskundigen denken graag lekker praktisch met je mee in het zoeken naar antwoorden op al je paardenvragen.

Wil je ook een persoonlijk advies over het gewichtsmanagement van jouw paarden en pony’s? Neem dan contact op met de klantenservice van Subli via ons telefoonnummer 0317-499 595. Mail je liever? Stuur dan je vragen naar info@subli.nl of vul het contactformulier in op de website.

TERUG NAAR HET OVERZICHT