info@subli.nl 0317 - 499595 Webshop Mijn Voermeesters

Subli Dieetmix – veel meer dan een dieetproduct

4 april 2024

Subli Dieetmix op stal

Subli Dieetmix is bij uitstek geschikt om te dikke pony’s (en natuurlijk ook paarden) te laten afvallen. Deze dieetvoeding bevat weinig suiker en zetmeel, omdat het geen granen, graanproducten of melasse bevat, maar wel de oh-zo belangrijke vitamines. Subli Dieetmix werd ontwikkeld om paarden op een gezonde manier gewicht te laten verliezen. Wat veel mensen echter niet weten: door zijn bijzondere samenstelling is Subli Dieetmix multi-inzetbaar.

Elk paard kan te zwaar worden

Denkend aan overgewicht bij paarden, krijgen veel paardenliefhebbers zo’n dikke Shetland pony op het netvlies. Maar er zijn meer rassen die gemakkelijk een maatje te zwaar worden; denk aan Fjorden, Haflingers, Tinkers, Friezen en IJslanders. Dit zijn ‘sobere’ rassen die een efficiënte vertering hebben en dus met minder voeding uit de voeten kunnen. Voer je deze paarden zoals hoger in het bloed staande paarden, worden ze sneller te dik. Bij deze paarden zijn bouw en aanleg mede schuld aan het feit dat ze gemakkelijk wat kilo’s te veel gaan tellen, maar ook veel warmbloeden zijn tegenwoordig een tikje aan de dikke kant. Het lijkt wel of het beeld dat eigenaren of verzorgers hebben van een gemiddelde lichaamsconditie van een paard, wat aan het verschuiven is. Als je kijkt hoe wij vandaag de dag paarden houden – we willen zo goed mogelijk voor ze zorgen, houden ze gedeeltelijk op stal en vinden het fijn om ze iets lekkers te geven – mogen we best stellen dat veel paarden het risico lopen om te dik te worden. In de winter als ze veel op stal staan, maar zeker ook in het voorjaar als het gras gaat groeien. Sowieso is het uiterst onverstandig en zelf levensgevaarlijk om een paard te lang op een weiland met vers gras te laten staan. Bouw het grazen langzaam op en zorg ervoor dat je paard niet onbeperkt kan grazen.

Hoe kun je een dik paard laten afvallen?

Gewoon maar minder voer geven is niet fijn voor je paard, maar ook niet altijd gezond. Met name paarden en pony’s die niet of nauwelijks arbeid hoeven te verrichten hebben niet veel nodig aan energie, maar wél eiwit. Eiwit is namelijk broodnodig om spieren op te bouwen. Als een paard te weinig eiwit in zijn rantsoen heeft, zal hij terugvallen in bespiering. Daarom is het, ook als je paard moet afvallen, belangrijk om hem goede voeding te geven. Met Subli Dieetmix kan je paard gewoon elke dag die maaltijd krijgen waar hij zo blij van wordt, maar krijgt hij niet te veel energie binnen, én voldoende eiwitten om zijn spieren te behouden. Bovendien zitten er vitamines in; alle paarden en pony’s hebben vitamines nodig voor een goede weerstand. Je kunt dus een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond gewicht van je paard, door hem goede voeding te geven.

“Laat voedsel je medicijn zijn”

“Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Deze uitspraak van Hippocrates – de grondlegger van de moderne geneeskunde – vormt al zo’n 2500 jaar een waarheid als een … paard. Juist als je ziek bent heb je behoefte aan goede voeding, dat kan je helpen weer op de been te geraken. Dit geldt voor paarden net zo goed als voor mensen. Hoefbevangenheid bijvoorbeeld, is een uiterst pijnlijke en levensbedreigende aandoening die onder andere bij die dikke Shetlander die we eerder in dit verhaal al noemden, regelmatig voorkomt. Maar in principe kan elk paard erdoor getroffen worden. Een belangrijke veroorzaker van hoefbevangenheid zijn fructanen; stoffen die voorkomen in gras (en dus ook in hooi). Fructaanrijk ruwvoer kan de stofwisselingsproblemen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken, verergeren. Daarom kan Subli Dieetmix – dat nauwelijks suiker en zetmeel bevat – een waardevolle ondersteuning bieden voor paarden met hoefbevangenheid.

Ondersteuning bij ziektes

Subli Dieetmix kan ook worden ingezet bij paarden met bijvoorbeeld spierbevangenheid, insulineresistentie, PPID (ziekte van Cushing) en EMS (Equine Metabool Syndroom). EMS is een verzamelnaam voor een aantal ziektes, waaronder insulineresistentie, overgewicht, vetophopingen op specifieke locaties en hoefbevangenheid. Ook bij paarden met PPID zien we lokale vetophopingen, IR en hoefbevangenheid. Paarden met EMS reageren heftiger op eiwit. Deze paarden moeten wel voldoende eiwit binnenkrijgen, maar geen overmaat. Eiwit moet ook van hoogwaardige kwaliteit zijn. Luzerne in Subli Dieetmix is een voorbeeld van hoogwaardig eiwit.

Voor paarden met insulineresistentie (en hoefbevangenheid) is het belangrijk om granen en krachtvoer te vermijden. Subli Dieetmix bevat geen granen en graanbijproducten. Daarnaast wordt voor deze paarden ook aangeraden om weidegang (grazen) te beperken en grof(stengelig) hooi te voeren. Hierdoor beperk je eventuele fructaanopname en energie-inname (dit i.v.m. overgewicht). Subli Dieetmix is als vezelrijke muesli een goede aanvulling op het grofstengelige hooi voor deze paarden.

Wat als je paard juist dikker moet worden?

Als een paard te mager is en weer wat bij moet komen, kun je hem bijvoeren met Subli Dieetmix. De eiwitten en vitamines in deze dieetvoeding zorgen voor een gezonde ondersteuning van paarden die even wat extra hulp kunnen gebruiken. Een paard kan te mager zijn doordat hij te weinig voer krijgt, maar ook door een slechte kwaliteit voer of een tekort aan mineralen, vitaminen en sporenelementen. Een slecht gebit, wormen en/of parasieten kunnen een andere oorzaak zijn. Tot slot kan het paard door zware arbeid, zijn leeftijd (jonge dieren in de groei) of de levensfase waarin hij zich bevindt (denk aan een lacterende merrie of een hengst in de dekperiode) meer energie verbruiken dan hij met de voeding op kan nemen. Over het algemeen kun je stellen dat, als een paard ziek is, zijn lichaam energie nodig heeft om te herstellen. Dan kan Subli Dieetmix een aanvulling zijn op het rantsoen. Vanwege de bouwstenen (aminozuren uit eiwitten) en mineralen, vitaminen en sporenelementen. Daarom zou Subli Dieetmix, naast weidegang, prima passen voor een paard dat juist wat dikker moet worden.

Voeding voor paarden met verplichte boxrust

Als je een mager paard alleen Subli Dieetmix geeft naast bijvoorbeeld ruwvoer, bestaat de kans dat hij wat aan energie tekortkomt. Maar een paard dat bijvoorbeeld met een peesblessure boxrust moet houden, is zeker wel gebaat bij Dieetmix. Omdat deze voeding laag in energie is, maar wel hoogwaardige eiwitten levert en voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat om het herstel te ondersteunen. Je wilt zo’n paard niet te energierijk voeren, omdat hij dan – na enkele weken verplicht op stal staan – wellicht over de boxwand heenkomt.

Supergezond sportrantsoen

Heb jij een paard dat juist wél veel arbeid verricht? Aan paarden die in de sport lopen of die meerdere keren per week mee mogen voor een flinke rit onder het zadel of voor de menwagen, kun je Subli Dieetmix geven samen met lijnzaadolie of Subli Omega 369. Dit zorgt voor extra energie en zo stel je een supergezond sportrantsoen samen, dat jouw paard energie, eiwitten en vitamines geeft.

Meer weten of voedingsadvies op maat?

Is jouw paard te dik of juist te mager? Ben jij op zoek naar meer informatie over Subli Dieetmix of een van onze andere producten, of wil je voedingsadvies van een van onze specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@subli.nl of bel naar 0317-499595.

TERUG NAAR HET OVERZICHT