Ook gezonde oude paarden hebben aangepast voer nodig
14 januari 2025
Als je aan een ouder paard denkt, dan heb je daar waarschijnlijk een bepaald beeld bij. Een minder strakke bovenlijn, iets schraler op de ribben en wat ruwvoerproppen voor de boxdeur. Onze nutritionist Wendy Warmerdam legt uit hoe het paardenlichaam en de bijbehorende voerbehoefte veranderen.
Kauwen wordt moeilijker
Wendy: “Wanneer een paard ouder wordt zie je dat er veranderingen in het gebit optreden. De kiezen slijten meer af en het paard kan daardoor minder goed kauwen. Verder zie je vaak wat spierverval, dat geldt ook voor de kauwspieren. Het vermalen van het eten gaat daardoor minder makkelijk en er wordt minder speeksel aangemaakt. Hierdoor wordt het lastiger om het voer goed te verteren. Bovendien slikken oudere paarden grotere brokken voer door wat een slokdarmverstopping kan veroorzaken. Ook verderop in de spijsvertering kan alles wat lastiger verlopen. Je ziet dan vaak onverteerd eten terug in de mest. Dat is nog maar het begin van de verteringsproblemen, want deze paarden kunnen nog steeds ruwvoer opnemen. Wanneer ook dit lastiger wordt, begint pas echt de uitdaging om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.”
Calcium-fosforverhouding verandert
“Door het verval in bespiering wordt de behoefte aan goed verteerbare eiwitten hoger. Ook in de botten zie je het een en ander gebeuren; er kan bijvoorbeeld sprake zijn van artrose. Calcium en fosfor zijn belangrijke mineralen voor de botten. Met name de juiste calciumfosforverhouding is hierbij van belang. Bij oudere paarden zie je de fosforbehoefte hoger worden dan de calciumbehoefte. Let er dus op dat je niet meer te veel calcium geeft, maar wel voldoende fosfor aanbiedt. Het effect zie je niet aan de buitenkant, want het gaat hier echt over de botten. Uitgebreid onderzoek heeft die veranderende behoefte aangetoond.”
Meer behoefte aan energie en vitamines
“Bij een ouder wordend paard neemt de energiebehoefte toe. Oudere paarden hebben bij koud weer wat meer moeite om op temperatuur te blijven. In de winter moet je ze dan ook voldoende
energie aanbieden zodat ze zichzelf warm kunnen houden. Als paarden het koud hebben zie je dat ze de vacht uitzetten. Voer je over een langere periode te weinig energie, dan zie je die paarden afvallen. Verder is het van belang om extra antioxidanten in de voeding op te nemen. Hiermee bied je het paardenlichaam extra bescherming tegen het natuurlijke verouderingsproces. Vitamine C is een belangrijke antioxidant, net als vitamine E en selenium.”
Subli Seniores Priores
“Subli heeft al bijna twintig jaar Seniores Priores in haar assortiment, een unieke ruwvoer- en krachtvoervervanger in één. Voor het bepalen van de samenstelling
is geanalyseerd of alle behoeften van de paarden die geen ruwvoer meer kunnen opnemen aan het eind van de dag zijn gedekt. Het product is wel steeds verder doorontwikkeld: tegenwoordig zit er minder suiker en zetmeel in en juist meer energie. Ook de hoeveelheid vitamines is aangepast. Met één voerproduct kun je zo je oude paard alles geven wat het nodig heeft. Seniores Priores kan ook prima als bijvoer gebruikt worden. Hier hoort wel een ander voeradvies bij dan het voeradvies voor paarden die geen ruwvoer meer opnemen.”
Ervaring van Paardenboerderij de Smulhoeve
“De 39-jarige Sebas staat al sinds zijn tweede bij ons op de Smulhoeve. Nu hij op leeftijd is, wordt zijn gebit slechter en kan hij hooi niet meer goed eten en maakt hij veel proppen. Met Seniores Priores blijft hij echter fit en gelukkig. We geven hem dagelijks 9 scheppen, verdeeld over 3 à 4 porties, en hij staat nog steeds iedere dag met plezier in de wei. Seniores Priores zorgt ervoor dat hij, net als onze andere oudjes van boven de 30, gezond oud kan worden.”
Ruwvoer blijven aanbieden
“Seniores Priores is een product dat je nat voert en waarin de vezellengte van ruwvoer ontbreekt, dus paarden zullen er niet lang op kauwen. We adviseren dan ook altijd om toch ruwvoer aan te bieden, ook al kan hij dat niet goed meer opnemen. De kauwbeweging en het aanmaken van speeksel zijn namelijk heel belangrijk. Je kunt het ruwvoer wel aanpassen. Geef bijvoorbeeld zachter of bladrijker ruwvoer in plaats van stengelig ruwvoer, dat is makkelijker te kauwen en is eerder vermalen. Een paard kan daar dan toch nog wel wat voedingsstoffen uit opnemen.”
Nat voeren
“Seniores Priores mag je niet droog voeren maar moet een paar uur weken. Bietenpulp is een belangrijke grondstof in Seniores Priores en heeft als eigenschap dat het uitzet als er water bij komt. Wanneer je het droog voert wordt het pas vochtig wanneer het paard het kauwt en doorslikt, hierdoor kan het uitzetten in de slokdarm, met alle nare gevolgen van dien. Seniores Priores moet minimaal vier uur weken voordat je het voert. Je kunt het prima ’s ochtends in de week zetten voor de voerbeurt in de avond, maar let er wel op dat het voer afgedekt is en op een koele plek staat.”
TERUG NAAR HET OVERZICHT