info@subli.nl 0317 - 499595 Webshop Mijn Voermeesters

Heeft jouw paard of pony last van vuurwerkstress?

21 december 2023

Oudjaarsnacht komt er weer aan en dat betekent vuurwerk. We begrijpen dat dit een uitdaging kan zijn als je paard of pony hier erg onrustig van wordt. We hebben een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw paard of pony rustig en gezond het nieuwe jaar in galoppeert:

Probeer de dagelijkse routine aan te houden

Paarden zijn gewoontedieren. Zorg er voor dat je de confrontatie met vuurwerk uit weg gaat, maar probeer je wel zoveel mogelijk aan de dagelijkse routine te houden. Geef je paard dus zijn dagelijkse beweging als daar ruimte voor is. Je paard kan juist onrustig worden als het anders gaat dan normaal.

Laat de radio en verlichting aan op stal

Wanneer je paard of pony op stal staat, dan kan het slim zijn om de radio aan te laten staan. Dat mag best iets harder dan normaal. Dit zorgt voor achtergrondgeluid, waardoor het minder vuurwerk minder opvalt. Let wel op dat paarden een scherper gehoor hebben dan wijzelf, erg harde muziek is daardoor absoluut niet prettig voor paarden en pony’s. Daarnaast is het slim om de lampen op stal aan te laten staan. Lichtflitsen zijn daardoor minder zichtbaar.

Zorg voor voldoende ruwvoer rond de jaarwisseling

Eten leidt af. Geef je paard of pony rond half 12 dus een ruime hoeveelheid ruwvoer. Dan heeft je paard lekker wat te knabbelen. Dit zorgt voor afleiding en rust.

Blijf zelf ook rustig

Probeer zelf ook de knallen te negeren en rustig te blijven. Als jij rust uitstraalt en doet alsof er niets aan de hand is, dan heeft dit een positieve invloed op je paard.

Extreme angst voor vuurwerk

Weet je van andere jaren dat je paard ├ęcht hevige angst ervaart rondom de jaarwisseling, neem dan contact op met je dierenarts.

Op naar een mooi 2024!

De specialisten van Subli wensen jou en je paard een gezellige en vooral veilige jaarwisseling. Op naar een mooi 2024!

TERUG NAAR HET OVERZICHT