info@subli.nl 0317 - 499595 Webshop Mijn Voermeesters

Zandkoliek bij paarden

7 februari 2024

Grazend paard in kale weide

Paardenliefhebbers weten dat koliek een van de grootste bedreigingen is voor de gezondheid van hun paarden en pony’s. Het komt in verschillende vormen, maar vooral in het najaar en de winter loert het gevaar van zandkoliek om de hoek. In dit artikel bieden we inzicht in het herkennen van symptomen, het handelen bij vermoedens en preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen.  

Koliekvermoedens? Bel de dierenarts

Bij het vermoeden van koliek is snel handelen cruciaal. Direct contact opnemen met een dierenarts is van groot belang. Koliek is vaak een acuut probleem en komt voor in verschillende vormen. Alleen een professional kan de juiste diagnose stellen en passende maatregelen nemen. 

Verschillende soorten koliek

Er zijn verschillende soorten koliek:

  • Krampkoliek: de darmen trekken samen wat resulteert in pijnlijke spasmen.  
  • Gaskoliek: normaal gesproken wordt gas door het darmkanaal afgevoerd in de vorm van winden. Als dit niet lukt, ontstaat er een gasophoping in het maagdarmkanaal  
  • Zandkoliek: als een paard of pony te veel zand eet, stapelt dit op in het darmstelsel, waardoor zandkoliek kan ontstaan.  
  • Verstoppingskoliek: er is sprake van verstoppingskoliek als de darmen van je paard verstopt zitten. Dit gebeurt vaak wanneer er veel stro wordt gegeten of wanneer er onvoldoende wordt gedronken.  
  • Torsiekoliek: dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de darmen draaien, waardoor de bloedtoevoer wordt belemmerd.  

Hoewel deze vormen elk hun eigen symptomen vertonen, richten we ons in dit artikel specifiek op zandkoliek, een veelvoorkomend probleem dat vooral in de herfst en winter op de loer ligt. 

Symptomen van zandkoliek

Koliek is moeilijk vast te stellen. Niet alle symptomen zijn even duidelijk aanwezig. Raadpleeg daarom bij twijfel áltijd een dierenarts. Dit zijn veelvoorkomende symptomen van zandkoliek:  

  • Verminderde eetlust 
  • Frequent rollen 
  • Zwaar ademen en verhoogde hartslag 
  • Regelmatig kijken naar de flank of schoppen naar de buik 
  • Koorts en zweten  

Denk je dat jouw paard of pony koliek heeft? Wacht dan niet af, maar bel direct naar je dierenarts en beschrijf gedetailleerd de symptomen die je waarneemt.  

Wat je kunt doen om zandkoliek bij paarden te voorkomen

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, komt koliek voor in verschillende vormen én heeft het verschillende oorzaken. Dat maakt het lastig voorspelbaar. Toch hebben we een aantal tips voor je:  

  • Zorg dat je het ruwvoer aanbiedt op een harde ondergrond of vanuit een voerbak, zodat je paard geen zand kan opnemen tijdens het eten.  
  • Regelmatige mestcontrole is een goede gewoonte om snel te reageren op mogelijke gevallen van zandkoliek. Bij zandkoliek kan de mest zanderig en waterig zijn. Veranderingen in de frequentie van de mestproductie en de aanwezigheid van kleine hoeveelheden zand in de mest zijn eveneens indicatoren. 
  • Subli Psyllium Slobber is een supplement voor paarden en pony’s met 23% psylliumzaad, wat de zandafvoer in de darmen stimuleert. Als psylliumzaad nat wordt, vormt het namelijk een gel dat zand met zich mee kan nemen. Subli Psyllium Slobber voer je dan ook altijd aangelengd met water. Je kunt dit supplement steeds een korte periode, preventief, voeren. 
  • Paarden kunnen zand eten uit verveling of als gevolg van mineralentekorten. De Mineralen Likemmer bevat een compleet mengsel van vitaminen, mineralen en sporenelementen voor paarden en pony’s ter ondersteuning van de gezondheid en voor het voorkomen van tekorten.  
  • Subli Mineralenbikkels zijn ook een goed optie. Dit zijn 10 mm brokken met een geconcentreerde, uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen. Hiermee weet je zeker dat je paard alle vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt die het dagelijks nodig heeft. 

Je paard optimaal verzorgen, we helpen je er graag bij. Vraag een vrijblijvend voeradvies aan op maat aan of neem direct contact op met onze specialisten via info@subli.nl of 0317-499595. 

TERUG NAAR HET OVERZICHT