info@subli.nl 0317 - 499595 Webshop Mijn Voermeesters

Paardenvoer advies voor de nazomer en de herfst

14 september 2022

In de nazomer en de herfst wordt de kwaliteit van het gras minder. Vaak zelfs zodanig dat je je paard al moet bijvoeren met zowel ruwvoer als met krachtvoer. Elk paard is natuurlijk verschillend en daarom zijn er ook verschillende soorten voeders. Afhankelijk van het ras, grootte, arbeid, geslacht, leeftijd van het paard en het soort ruwvoer dat je al geeft, kies je het bijbehorende krachtvoer.

Voor de sobere rassen en suikergevoelige paarden kan je kiezen voor de Subli Ponybrok+ of Subli Dieetmix. Voor recreatiepaarden- pony’s zou de Subli Basisbrok of Subli Basismuesli volstaan. Voor oudere paarden, paarden met gebitsproblemen of paarden die je wat voller wilt hebben is de Subli Seniores Priores een uitermate geschikt product in deze tijd van het jaar.

Veulens spenen

Dat valt rond de zelfde tijd in het jaar (nazomer en herfst). Extra aandacht voor voeding is van belang bij deze jonge dieren om zo de speendip te voorkomen. Onbeperkt goed verteerbaar ruwvoer (minder grofstengelig ) en 2 tot 3 kg veulenkorrel voor een veulen van een groot paard. Voor een ponyveulen kan je dit aanpassen naar beneden. Begin de brok al voor het spenen te geven zodat ze hier al wat aan gewend zijn.

Meer voorkomende problemen rond de herfst

Zandeten, eikels, fruit, beukennootjes eten en de verharing kunnen ook wat problemen met zich mee brengen.

Paarden & zandeten

Door de verminderde grasgroei neemt het risico op zandopname toe en dit kan problemen veroorzaken in het maagdarmkanaal. Het kan daarom verstandig zijn om jouw paard of pony een psylliumslobberkuur te geven. Dit is vaak gemaakt van de schilletjes van vlozaad en het zorgt ervoor dat het eventuele opgehoopte zand wordt afgevoerd.

Het eten van eikels, fruit en beukennootjes

Eikels, beukennootjes en fruit vallen ook weer van de bomen en als paarden hier te veel van eten kunnen ze ziek worden (darmontsteking, diarree en koliek). Mocht je deze bomen in de wei hebben staan, stel dan voldoende ruwvoer ter beschikking zodat ze genoeg afleiding hebben en zet de bomen eventueel af zodat de paarden niet te dicht bij kunnen komen.

Paard & verharen

Om goed te kunnen verharen zijn er voldoende voedingsstoffen nodig omdat dit energie van je paard vraagt. Vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en eiwitten zijn hierbij belangrijke componenten. Dit kan je aanvullen met ruwvoer en krachtvoer i.v.m. de mindere kwaliteit van het gras.

Een aantal artikelen van Subli zijn hier uitermate geschikt voor:
Subli Omega 369 mix
Subli Ponybrok+
Subli Merriebrok

TERUG NAAR HET OVERZICHT