Subli Merriebrok en Subli Veulenkorrel: is dat nu echt nodig?

Terug naar overzicht

Nieuws

Terug naar overzicht

Subli Merriebrok en Subli Veulenkorrel: is dat nu echt nodig?

Subli Merriebrok en Subli Veulenkorrel: is dat nu echt nodig?

Een drachtige merrie heeft vanaf de 8e maand dracht een verhoogde voederbehoefte op nutriëntniveau. Deze extra behoefte wordt steeds groter tot aan de geboorte van het veulen. Het veulengewicht verdubbelt in de laatste 4 maanden. Doordat het veulen in omvang groeit is er minder plaats voor veel (ruw) voer in de buikholte. Dit is zeker bij jonge merries het geval. Ook is er behoefte aan andere verhoudingen van nutriënten. Dat zijn dus de 3 redenen waarom in de laatste 3 à 4 maand van de dracht Merriebrok wordt geadviseerd. Of het echt nodig is, hangt af van de kwaliteit en gehaltes van het ruwvoer en de hoeveelheid die de merrie hiervan eet. Een ruwvoeranalyse is derhalve wel aanbevelingswaardig. Met Subli Merriebrok geef je van de benodigde nutriënten dus extra ten opzichte van andere voeders! Zoals de essentiële aminozuren, mineralen, vitamines en sporenelementen. Ook zogende merries hebben een extra hoge voederbehoefte. Deze verhoogde behoefte wordt vaak gedekt door het voorjaarsgras, mits het paard en veulen in een goede weide lopen. Voor vroege veulens en in geval van een minder goede weide of weinig grasaanbod, dan moet je dat aanvullen met krachtvoer. De Subli Merriebrok is hiervoor uitermate geschikt. Een merrie van ± 600 kg lichaamsgewicht geeft per dag tussen de 14 en 20 liter melk en dat levert een verdubbeling van de nutriëntbehoefte op ten opzichte van een paard zonder veulen.

Voederbehoefte merrie in verschillende stadia

EwPa VRep
1 Energie- en eiwitbehoefte paard van 600 kg 4.98 365
2 Hoogdrachtige merrie (10e maand dracht) 5.81 515
3 Zogende merrie 10.25 1155

Gegevens uit CVB tabellenboek voeding

Zoals u ziet heeft een zogende merrie dus echt een hoge voederbehoefte. De natuur heeft daar in voorzien met voorjaarsgras. Uw zogende merrie moet dus onbeperkt ruwvoer, hooi, kuil en/of gras kunnen eten en daarnaast 3 à 4 kg Merriebrok per dag.

De veulens gaan al snel met de moeder mee eten als ze bij de voerbak kunnen. Dat is prima. Als de veulens bij de moeder lopen en voldoende voer opnemen (gras, hooi en/of kuil) naast brok, dan hebben ze verder geen aanvulling nodig. Zodra u het veulen gaat spenen moet het veulen toch wel 2 kg Subli Veulenkorrel per dag opnemen om een speendip te voorkomen.

Subli Merriebrok en Subli Veulenkorrel: is dat nu echt nodig?

Producten

Voor elke paard de juiste voeding.

Subli competitie

Competitie jonge dressuurpaarden.

Verkooppunten

Subli verkooppunt bij jou in de buurt.

Snel bestellen?

Voor je Subli-bestelling (bulk en zakgoed) kun je ook direct bellen met de klantenservice van Voermeesters